Myles Standish Hall

8/26/1955 -- Boston, MA Copy archive photos of the exterior of the Myles Standish Hotel from August 26, 1955. Photo by Boston University Photography

Myles Standish Hall, originally the Myles Standish Hotel before it was acquired by BU in 1949, was built in 1926. More than 78% of the original building structure, walls and exterior were preserved through this renovation.

The renovation of Myles Standish Hall was designed to improve the undergraduate residential life experience for 730 students. Leveraging BU’s previous investment in the Yawkey Center for Student Services at 100 Bay State Road, the goal was to create an East Campus undergraduate community space that activates the Beacon Street streetscape. The University sought to preserve and modernize the original hotel and adjacent annex buildings. Constructed in 1926, the suite-style hotel has been BU undergraduate housing since 1949. The project maximized bed count and private bedrooms with an energy efficient, LEED certified design that provides the type of modern amenities and common spaces needed to retain undergraduate students on campus.

Highlights of the sustainable design strategies include:

Campus & Sustainable Site Design

  • Sustainable Transportation:Myles is located one block from the Kenmore MBTA stop giving students access to multiple bus and T lines.  In addition, the residence is serviced by the BU Shuttle with a dedicated stop at the front of the building. 96% of BU students use sustainable modes of transportation such as public transit, walking, and biking.
  • Open Space:As part of the Project, a new open space Plaza was developed directly east of the site on land that was formerly part of the public right-of-way within the intersection of Beacon Street and Bay State Road. Converting a portion of the underutilized roadway to a public open space area helps to define traffic flow and increase safety for bikers and pedestrians.
  • Bike Share: Boston’s BlueBike program has more than 190 stations located throughout the city and surrounding areas. Five stations are located on the Charles River Campus. Myles is just a short walk from the nearest BlueBike station located in Kenmore Square at the corner of Commonwealth Avenue and Brookline Avenue Commonwealth Avenue.
  • White Roof: The roof at the Myles is designed to minimize the urban heat island effect and reduce energy use by using a combination of white and tan roofing membranes to cover the majority of the roof, rather than a conventional black one. These materials reflects the sun’s energy, thereby reducing the amount of cooling needed in the summer time.

Water

  • Water Efficiency: Myles uses water saving devices such as low-flow lavatory faucets and showers and water efficient toilets to promote water efficiency and have resulted a 40% reduction in water use over a standard building.
  • Irrigation Water Use: The landscape features of the building were designed to reduce water demand by 50% through the use of drip irrigation and native plantings.

 Energy

  • Energy Efficiency: Building energy efficiency is a high priority for all new buildings designed, renovated or built on campus. Myles has been renovated to be 40% more efficient than a building that simply meets the energy code. This design includes added insulation to exterior walls, energy efficient double-glazed windows, and integrated energy efficient mechanical systems.
  • Lighting: All lighting systems in the building contain energy-efficient LED technology. LED lighting lasts much longer than traditional lighting while using a fraction of the energy, helping reduce overall lighting energy consumption by 63% better than code requires. In addition, the majority of regularly-occupied spaces in the building have exterior windows that connect building occupants with the outdoors and reduce the need for electrical lighting during daytime hours.
  • Occupancy Sensors: Occupancy sensors are used in all occupied spaces in the building. The sensors interface with the building automation and dimming systems to allow heating, cooling, and lighting to automatically be turned down or off when spaces are not occupied.

Materials

  • Building Reuse: Myles Standish Hall, originally the Myles Standish Hotel before it was acquired by BU in 1949, was built in 1926. The adaptive reuse of this historic structure is a prime example of the University’s efforts to re-purpose existing buildings to maintain the historic character of the community and preserve the embodied energy of these structures. More than 78% of the original building structure, walls and exterior were preserved through this renovation.
  • Recycled content of materials: 20% of the materials used in the renovation of Myles Standish Hall came from recycled sources. Using recycled materials reduces the unnecessary use of virgin natural resources and generally requires much less processing than new materials. In addition to this, 96% of construction waste was diverted from landfills.
  • Regionally sourced materials: More than 48% of the materials used in the renovation of Myles Standish Hall were sourced from within 500 miles, minimizing the carbon footprint associated with the transportation of these materials. 50% of the wood used in the building is certified as sustainably harvested by the Forest Stewardship Council, which promotes environmentally appropriate, socially beneficial, and economically viable management of the world’s forests.

Indoor Environmental Quality

  • Green Cleaning Program: Boston University has a robust green cleaning program that uses Green Seal and Ecologo certified cleaning products for over 97% of the materials used for cleaning on campus. At the Myles Standish Hall our custodial staff uses 100% Green Seal and Ecologo certified cleaning products and procedures. Using sustainable products minimizes the exposure of building occupants and maintenance personnel to potentially hazardous chemical, biological and particulate contaminants.
  • Low VOC Materials: Boston University uses low VOC materials in all its projects. Throughout the building all composite wood products are built with no added urea-formaldehyde to ensure healthy air quality during construction and occupancy. Volatile organic compounds or VOCs are commonly found in products like paints, coatings, adhesives, sealants and flooring and can be harmful to both human and environmental health. Until recently they were essential to the performance these products.
  • Dedicated Exhaust: with chemicals or equipment where hazardous gases may be produced are equipped with ventilation systems to remove these indoor air pollutants.

Quick Facts:

Total Building Area: 204,000 gsf
Architects: Miller Dyer Spears
MEP Engineers: RW Sullivan
LEED Consultants Miller Dyer Spears
Landscape Architects Copley Wolff Design Group
Geotechnical Engineers: Haley & Aldrich
Structural Engineers: Souza, True & Partners
General Contractor: Shawmut Design & Construction