Campus Center & Student Residence

Dave Green Photography

The Campus Center’s curved glass façade overlooks The Riverway and provides as beautiful and welcoming entrance to BU’s Fenway Campus. Many new amenities in the building, include a multi-station dining facility; a campus store; traditional and suite-style housing for 108 students; and many gathering spaces for student groups and events. Thanks to special features such as a green roof and light-absorbing windows, the building received a GOLD rating in Leadership in Energy & Environmental Design (LEED) from the U.S. Green Building Council.

Campus & Sustainable Site Design

The terrace roof is planted with a sedum mix requiring maintenance only once or twice a year. The green roof provides a habitat for insects and other organisms, reduces stormwater runoff, and reduces heat island effect.

Water

Low-flow toilets and urinals were installed in all bathrooms. Bathroom faucets are controlled by automatic sensors. Both measures promote water conservation.

Energy

Large exterior windows provide dorm rooms and public spaces with abundant natural light, reducing daytime energy use. Low-E glass was installed in all exterior windows to maximize energy performance.

Bathrooms use occupancy sensors to automatically shut lights off after the last person leaves the room reducing overall energy use. In addition, the building uses metal halide and fluorescent lamps which last fifteen times longer than incandescent lamps.

Materials

The building was constructed out of steel. A steel structure offers greater flexibility for future interior reconfiguration. Additionally, steel has over 85% recycled content.

The building utilizes lightweight aluminum panel cladding that has an over 70% recycled content and reduces the need for additional steel to support it.

The granite curbing used for landscape and sidewalk edging was quarried in Westford, MA. This and other locally-sourced materials reduce the need for transportation and carbon impacts.

Wood certified by the Forest Stewardship Council was used in both finish cabinet pieces and the construction lagging to assist in the foundation construction.

Using carpet tile reduced waste at install by 5%. Additionally, carpet tile is easily replaced in parts and can be recycled thereby reducing waste over its lifespan.

Indoor Environmental Quality

Using paints and materials with a low VOC content improves the air quality within the building. Additionally, it reduces the impact on the environment of the fabrication of products with these pollutants.

Dining

Trayless dining in the dining hall eliminates the need to collect and wash trays, reducing the size of the dishwashing machinery and resulting in significant water savings as part of day to day operations. The decision to eliminate trays also reduces the amount of students take and therefore the total food waste.

Quick Facts:

Total Building Area: 58,000 gsf
Architects: William Rawn Associates, Architects, Inc
MEP Engineers: Vanderweil
Structural Engineers: Lemessier Consultants, Inc
General Contractor: Shawmut Design & Construction